En förunderligt vacker kustby på Österlen

" Där kusten stupar mellan hav och himmel har Ale rest ett jätteskepp av stenar,

skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel med blockens mörka stillhet sig förenar,

en saga lagd i lönn vid brus av Östersjön, som ensam vet, vad minnesmärket menar. "                                                                          Anders Österling i dikten Tonen från havet (1933)

kåseberga idag


ALES STENAR

en liten och vacker by, med många, många besökare

Kåseberga Byalag har omkring 150 medlemmar, varav 120 personer bor här året om. Bortåt 550-700 000 besökare besöker varje år den unika hamnen och det majestätiska Ales Stenar.
Många skolklasser lägger in Kåseberga som ett "måste" i sin Skåneresa.
Flest besökare kommer under sommaren. Men även under resten av året hittar många hit: skärmflygare, fågelskådare, surfare, fiskare, akvarellmålare, och vandrare längs den vackra led som går längs Österlens kust. Eller helt enkelt ni som vill se en särdeles fin pärla på Österlen.

 

EN PÅMINNELSE OM VÅRT FÖRFLUTNA I MAGISK MILJÖ

Dikten i rubriken ovan 'Där kusten stupar mellan hav och himmel' ger en liten glimt över den magi och mystik som förknippas med detta monument, som våra förfäder rest under bronsåldern, magnifikt beläget där kusten stupar mellan himmel och hav. Den irländske poeten och Nobelpristagaren Seamus Heany kallade i en dikt skeppssättningen för ”ensamhetens farkost”  Se gärna den korta videon till vänster där historikern och författaren Hans Villius berättar om sin fascination över Ales stenar.

turistinformation /
trafik & parkering

Gott om parkeringsplatser - men inte överallt

Det finns f.n. en obemannad turistinformation i Kåseberga vid den stora parkeringen vid infarten till byn. Låt appen guida dig vid fornlämningen Ales stenar och underbara Kåseberga! Appar finns på AppStore för iPhone samt på android via Play Butik.

Under sommaren går det fint att åka med Skånetrafiken till Kåseberga.
Vägarna i Kåseberga är smala och trånga, det finns bara en väg som leder ner till hamnen. Därför finns det under sommaren parkeringsvärdar i Kåseberga för att underlätta trafiksituationen. Vi är tacksamma om ni följer värdarnas hänvisningar för bästa trafiksituation och för att förhindra skador och igensatta vägar.

hamnen

den enda gästhamnen  mellan ystad och skillinge

Kåseberga hamn har plats för tjugo gästbåtar. Båtbesökare erlägger hamnavgiften i parkeringsautomaten på hamnplan. Gratis Wi-Fi finns i hamnen. Fasta båtplatser finns idag endast för fiskebåtar. Hamnen är i huvudsak obemannad och du löser hamnavgift i parkeringsautomaten på hamnplanen. Mer info för dig som seglar
Direkt vid hamnen kan Du att äta gott, köpa fisk och annat. På gångavstånd ligger fler restauranger, gallerier, den vackra byn, samt inte minst Ales Stenar.
På hamnplatsen ligger Ola Als museum, som berättar om Kåsebergas historia genom tiderna. Museet är en ideell satsning och välkomnar besökare utan att ta inträdesavgifter.

så var det förr

FÖRST PÅ 30-TALET "RIKTIG VÄG" TILL YSTAD OCH SIMRISHAMN

Om Kåsebergas tidiga historia vet vi inte så mycket. De första spår som har hittats av bosättningar nere vid havet härstammar från 1500-talet. Det var främst fattigfolket som drevs dit, till ”ödemarkerna”, för att bli fiskare.
Det var inte förrän på 1930-talet som Kåseberga fick en ”riktig väg” mot såväl Ystad som Simrishamn. Den enda något sånär riktiga väg som fanns var vägen till Valleberga kyrka. 
Läs mer om Kåseberga historia här

konst & inspiration

i kåseberga får själen ro

Det unika kustnära ljuset och backarnas formationer har inspirerat konstnärer sedan lång tid tillbaka. Prins Eugen, Frans Berg och Tora Vega Holmström är några av dem som tidigt upptäckte Kåseberga. Magnus Wallin, en internationellt känd samtidskonstnär, är uppvuxen i Kåseberga, och kommer från en släkt som varit fiskare i generationer.
Även idag har konstnärer och konsthantverkare sin hemvist i Kåseberga och dess närmaste omgivning.  Du hittar adresser till dessa under Gallerier i menyraden.

 

Att bo och leva i Kåseberga

Vi trivs här

Kåseberga är inte bara en vacker plats att besöka. Vi som bor här har en aktiv gemenskap, och samlas kring många aktiviteter under årets gång. Byn har omkring 150 hel- och deltidsboende. Några av oss arbetar på distans och sköter jobbet via internet. Andra pendlar till jobb i Ystad, Malmö, Lund och till andra orter i Skåne.
Alla har vi vårt andningshål i Kåseberga, som vi tycker är bästa platsen på jorden.
Avgångar med tåg från Ystad eller Köpingebro går varje halvtimme. Tågen har bra förbindelser med Köpenhamn och Kastrup flygplats. Resan till Malmö tar bara en knapp timme. Inte dåligt tycker vi! Se tidtabell: Skånetrafiken