Media
Här parkerar vi nyheter från media.
Här parkerar vi nyheter från media.
skriver Lokaltidningen den 22/10. "Ett 50-tal olika pumpasorter odlas på gården, ... Endast 20 procent säljs som matpumpor, resten är som halloween-prydnader ... Men även som mat börjar pumpan bli populärare, dels på grund av invandringen, men även allt fler svenskar upptäcker den".
Du kan läsa hela artikeln genom att klicka på rubriken.
säger YA en insändare den 7/7. "Jag tycker att en av dom bästa händelserna här på Österlen, är när sommarbusslinje 322 mellan Ystad till Skillinge börjar gå i juni. En fin service från Skånetrafiken till oss bofasta längs linjen och framför allt till alla våra turister. Alla har inte bil, och så också med många av alla våra besökare." skriver insändaren. Vi instämmer.
Prenumeranter kan läsa hela artikeln genom att klicka på rubriken.
skriver YA den 30 juli. "En olycka inträffade vid Ales stenar på söndagen. En person föll ner mot havet och skadade enligt uppgift ena foten. Det ska röra sig om en 15-årig kille. Han fördes med ambulans till sjukhus efter att räddnings- tjänsten hjälpt till att hämta upp killen"
Du kan läsa artikeln i YA i sin helhet genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 5 augusti inför kvällens konsert vid Ales stenar. "Att släpa upp lite sten på kullen var ingen match under Vendeltiden. Men att dra upp ett släp med en mobil musikscen visar sig vara en svårare nöt att knäcka." Men vi utgår ifrån att Urban & Co lyckades.
Prenumeranter kan läsa artikeln i YA i sin helhet genom att klicka på rubriken ovan.
"Får inte lämna landet" "Nationalmuseum i Köpenhamn tar inte emot föremål som inte har utförseltillstånd", citerar YA den 30 juni en företrädare för museet. Amatörforskaren Bob G Lind bryter mot lagen om han utan utförsel-tillstånd för ut föremål som kan vara fornfynd".
Du kan läsa artikeln i Ystads Allehanda genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 19 april. "På onsdagen present-erades vilka kaféer som kommer att vara med i den nya White guide café. Nio kaféer från Skåne är nya nomineringar och Kåseberga café & bistro är ett av dem." Det är bara för webbsidan att lyfta på hatten för Sandra och hennes team så mycket!
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
För er som besöker konserten vid Ales stenar den 5 augusti, kan vara bra att veta att en extrainsatt buss går efter konserten Ordinarie bussar till konserten från Ystad till Kåseberga avgår kl 12.10 och 14.10. Extrabuss nr 322 till Ystad avgår från Kåseberga S kl 20.30. Tåg från Ystad till Malmö, Lund och Helsingborg avgår kl 21.00, 21.30, 22.00 och 22.30.
Du kan läsa mer genom att klicka på rubriken ovan.
YA och SVT uppmärksammar den 16 juni nya teorier om Ales Stenar, och tankar om att göra stenarna till ett svenskt världsarv. Nils-Axel Mörner och Bob G Lind går i var sin rapport bakgrunden till när och varför de tror att stenarna placerades på Kåsebergaåsen .
Rapporterna har uppmärksammats i YA och SvT. Klicka på det understrukna så hittar Du respektive inlägg.
skriver Lokaltidningen den 3 juni. "Efter att ha tävlat i ridning på elitnivå föder Ingela Mauritsson nu upp får. Eftersom tävlingsinstinkten sitter kvar slog hon två flugor i en smäll. Nu både anordnar hon vallhundstävlingar och tävlar själv
Du kan läsa artikeln i Lokaltidningen genom att klicka på rubriken ovan.
skriver Österlenmagasinet i en artikel den 27 februari "Det slår Sandra Mårtensson på Kåseberga Café & Bistro fast. Vi besökte deras semlebak en tidig morgon, och fick veta ett och annat om hemliga ingredienser och hur du lyckas med din hembakta fastlagsbulle".
Du kan läsa artikeln i Österlenmagasinet genom att klicka på rubriken ovan.
skiver Dagens Industri den 13 april. "Pappans sjösjuka lade grunden till ett rökeri och en fiskbutik. I dag har den lika sjösjuke sonen skapat ett utflyktsmål på den skånska sydkusten".
Prenumeranter kan läsa hela artikeln genom att klicka på rubriken ovan. En skannad version av artikeln går att läsa som pdf-fil här (liten text).
skriver YA den 25 mars. "I samband med att kommunstyrelsen yrkar avslag på ett medborgar-förslag om ett naturum i Sandhammaren konstaterar politikerna att planerna för ett naturum i Kåseberga ligger fast...Kent Mårtensson förklarar att han hoppas att kunna ge någon slags besked om naturum i Kåseberga i år."
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
"Det blev en bokstavligt talat strålande avslutning på säsongen för Ales ungdomar" skriver IF Ale. "Dagen började med klubb- mästerskap i singel och fortsatte sen med korvgrillning, föredrag/diskussion om idrottens värderingar och som avslutning generations- dubbel tillsammans med föräldrar."
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 18/1. "Ales stenar är mycket äldre än vad Riksantikvarieämbetet påstår. Det har fristående forskaren Bob G Lind länge hävdat. Nu kan jag bevisa att jag har rätt, säger Bob G Lind". Vad säger arkeologerna i Lund? Längre ned på denna sida kan Du läsa"Vad säger vetenskapen om Ales stenar?".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
"Gör om det gamla båthuset i hamnen till besöks-centrum. Det föreslår Göran Göransson (KD) i en motion" skriver YA den 3 januari som i artikeln också citerar kommunalrådet Kent Mårtensson (S) , som "inte sett motionen och vill inte föregripa det arbete som pågår kring Ebbas hus".
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver Ystads Allehanda den 20 maj. "Drygt 20 gallerier, konsthantverkare och ateljéer öppnar i helgen kulturevenemanget Sköna Maj". "Vi vill visa kulturens betydelse för hela regionen, säger Staffan Håkansson, ordförande i turistnärverket Österlen syd".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 10 maj "Jag har tillsammans med min klubb kontaktat markägaren. Både för mig själv och min klubb, men också för alla som skärmflyger i det här området, är det viktigt att det här får ett bra slut, säger skärmflygaren".
Prenumeranter kan läsa hela artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 3 maj. "En märklig skadegörelse – med livet som insats – har inträffat i Kåseberga. Det verkar som om en skärmflygare klättrat upp i ett träd och sågat ner det för att rädda sin skärm, intill ett 40 meter högt stup".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan, och en uppföljande artikel idag i samma tidning här.
YA berättar den 9/2 om ett besök av Armand Krajnc. "I hamnen i Kåseberga snöar det på tvären när vi träffar honom för att prata om hans senaste tv-äventyr. Bakom en container – i visst skydd mot vädrets makter – sitter Sven Splittorf. Han sitter här i stort sett varje morgon och skådar fåglar. Han har sett 282 arter bara i Kåseberga. – Du är ju en legendar. Alla jag har träffat vet vem du är och att du alltid sitter här, säger Armand Krajnc".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
Här hittar Du vad media m fl skriver om Kåseberga
Allan Lundbladh på Skåneidrotten bloggar den 1 februari om barn- och ungdomsidrott i YA. Som bekant blir man aldrig för gammal för att spela bordtennis så hans senaste inlägg har rubriken "Livslångt idrottande" och handlar om Ales äldre seniorer. Klicka på länken ovan för att läsa!
Den 8 och 9 april arrangerar Naturskyddsföreningen i Ystad Ejderns dag i Kåseberga hamn. Under helgen kommer man kunna följa det mäktiga fågelsträcket längs Sveriges södra kust via stora tv-skärmar och med kommentarer av kunniga fågelskådare ... och föredrag om fåglar och naturen i sydöstra Skåne.
Du kan läsa artikeln på natursidan.se genom att klicka på rubriken ovan.
Skriver P4 Kristianstad den 8 april, efter ett besök på Ejderns dags första dag. " Vi ska testa att erbjuda fågelskådning för folk som inte kan så mycket och som inte heller har kikare, säger Sindre Magnusson, ordförande i Naturskydds-föreningen i Ystad, som arrangerar helgen."
Du kan läsa artikeln och höra inslaget på P4 genom att klicka på rubriken ovan.
"Kåsebergas egen pastisch på Hollywood-skylten tappar bokstäver", skriver YA den 2 februari. "I dagarna uppmärksammades bybor via Facebook på att tre av bokstäverna har blåst i backen. Den hetaste frågan i diskussionen kring skylten – som väcker både glädje och irritation – är nu om den ska plockas ner eller repareras".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
Den 31 oktober ägde den återkommande sk Byavandringen rum, då Kommunens ledning besökte Kåseberga, för att själva bilda sig en uppfattning om framtidens utmaningar och möjligheter i byn. Du kan läsa protokollet från vandringen här eller klicka på rubriken så kommer du till fliken 'Byalaget'/Protokoll.
YA berättar den 11/11 om ett möte med Christel Persson en .. novemberdag i Kåseberga där Bo Widerberg 1964 spelade in filmen ”Kärlek 65”. "Visserligen kom den omsusade filmstjärnan till Kåseberga och lät sig fotograferas i hamnen inför ett stort pressuppbåd. Men någon Widerbergfilm med henne blev det aldrig. Tidningen Se skrev: ”Puss och kram – sen small det”.
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 7 november. "Det är många som sett - och glatts åt – Thorsten Larssons annorlunda kotavlor. De är uppsatta utmed Kustvägen, öster om Kåseberga i höjd med Stockholmsgården. Tidigare i höst blev Thorsten Larsson föreslagen till Ystads kommuns kulturpris ... Länsstyrelsen kräver att Thorstens Larssons kotavlor ska tas bort från naturreservatet.
-"Det vill jag inte. Jag tänker överklaga", säger han.
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
"I fjor anmäldes Thorsten Larssons kotavlor. Nu nomineras han till kulturpriset för dem" skriver YA den 20 september. Tidningen citerar förslagsställaren som bl.a. säger : "Tack vare dessa härliga, glada och välkom- nande tavlor väljer jag gärna denna väg om och om igen". Pristagare utses i november. Vi håller tummarna för Torsten!
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
I ett brev till byalagets medlemmar den 20 september, informerar Sjöräddningsmuseet att Sjöräddningssällskapet beslutat avveckla museet i Kåseberga, och sälja musei- byggnaden. Ett varmt tack alla museets frivilliga som gjort det till ett av byns landmärken under ett decennium.
Du kan läsa informationsbrevet i sin helhet genom att klicka på rubriken ovan.
"Sjöräddningssällskapet har beslutat att inte förnya sitt avtal med .... museet i Kåseberga. Det innebär att museet stängs och att det gamla båthuset kommer att säljas", skriver YA den 22/9. "Det är klart att det är lite vemodi- gt .... . Vi har haft tio fantastiska år här" säger Lars Wrammert och hans hustru Suzanne som är museiansvarig.
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 16 september. "Den som passerar förbi Kåseberga på väg österut kan nu beskåda en svensk flagga i ett av fälten norr om vägen. Flaggan som består av honungsört och vitsenap har planterats av lantbrukaren Tommy Persson i Peppinge".
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
YA citerar den 20 september fotografen David Bengtsson: ""I morse hade vi nordlig vind och då borde det ...... gå att flyga skärm och sam- tidigt ta en fin bild på åkern... Skärmflygar- esset Gustav Råberg kittade upp sig i lämpliga färger. Sen körde vi. Vinden var turbulent och inte ett dugg angenäm att flyga i, men visst
fick vi till bilden rätt bra?"
Vi på webbsidan håller med.
Du kan läsa artikeln i YA genom att klicka på rubriken ovan.
säger byalagets ordförande Bengt Isacsson i en intervju med P4 Malmöhus den 15 september. "I år har vi nått all time high, tror vi. Tidigare har vi haft 600-700 000 besökare per år, i år lutar att det blir 800 000 när året är slut". I inslaget intervjuas också Anita Hammer, Ann-Kristin Bjelk & Johnny Persson.
Du kan höra intervjun och läsa mer genom att klicka på rubriken.
skriver YA den 3 augusti om turisttill- strömningen i Kåseberga. "Tänk att kombinationen stek sill och gammal sten kan vara så poppis. Faktum är att Kåseberga invaderas av turister. Upp emot tiotusen bilar per dag talar sitt tydliga språk och alla siffror pekar mot att 2016 blir en rekordsommar i det populära turistmålets historia".
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
skriver YA den 14 september. " Vandrings- festivalen Eurorando har kommit till Ystad och på tisdagen tog sig 50 entusiastiska vandrare de 15 kilometerna mellan Kåseberga och Borrby strand. Arrangörerna .... måste ha haft särdeles goda kontakter med vädergudarna ... En ständig följeslagare är den strålande solen och en knallblå himmel".
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver YA den 9 september om Ulf Lagerholm, som i våras ställde ut sin poetiska fotokonst på denna webbsida (kan fortfarande ses under 'Fotogalleri'). "Nästan varje morgon eller kväll ger sig Ulf Lagerholm ut på Österlen med sin kamera för att landskapet. Ändå ser han sig inte först och främst som fotograf". Från lördag ställer Ulf ut sina fotografier på Galleri K i Kåseberga.
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver Ystads Allehanda den 7 september. "Parkeringsplatsen vid hamnen är välfylld med bilar. På serveringarna njuter gästerna av maten medan solen skiner från en klarblå himmel. Vid hamnen i Kåseberga är det öppet under hela september".
Flera butiker/restauranger i vår by har förstås öppet även efter september och under årets mörkare månader. För öppettider kika under "Äta/Bo" och "Butiker/Gallerier". Där hittar ni länkar till alla byns butiker och restauranger. Varmt välkomna till Kåseberga efter september också!
YA-prenumeranter kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
skriver Skånska dagbladet den 29 augusti. "De blommande jordärtskockorna på Stockholmsgården syns på långt håll i det österlenska landskapet utmed kustvägen, Löderup. Jag skördade de första tusen kilo jordärtskockorna i torsdags, säger odlaren Thorsten Larsson."
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
Byalaget välkomnade den 22 augusti kommunalrådet Kent Mårtensson, 1:a vice ordförande Eva Bramsvik Håkan- sson, Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Malmberg och Kommundirektör Jonas Rosenkvist till byn. Det blev ett fruktbart tankeutbyte om vår bys roll som besöksmagnet givet de gångna årens besökssiffror. Ebbas hus stod förstås på agendan. Beskedet var att kommunen arbetar vidare på tanken på hur ett regionalt besökscenter kan förverkligas. Tack för god diskussion. Vi välkomnar varmt denna form av dialog!
"Per Kverrstad tar temperaturen på bad- vattnet i Kåseberga varje dag under sommaren. Han lämnar uppgifterna till Madeleine Hägg i Argilla krukmakeri som fört statistik sedan 2004" skriver YA den 18 augusti i en artikel kallad "Full koll på badtempen".
YA-prenumeranter kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken.
skrev YA den 15 augusti. "För sjunde året i följd arrangerades Kåsebergaloppet – med obligatoriska rusningen upp mot Ales stenar – och i strålande solsken var det mest anmärkningsvärda att resultatlistans övre skikt präglades av det ovanliga namnet Vaugarny. Make Ludovic och maka Tove vann var sin klass."
YA-prenumeranter kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
är rubriken på YA:s kortintervju med Karin Anker den 4 augusti. "Konstnären Karin Anker i Kåseberga firar 10-årsjubileum för sitt galleri i Kåseberga. Samtidigt har hon tilldelats ett arbetsstipendium i San Michele på Capri". Vi säger 'Grattis' till Karin till både jubileet och stipendiet!
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
skriver YA den 3 augusti. "Överfulla sopcontainrar och turister som är vilsna i pannkakan. I kölvattnet på den pågående turistinvasionen i Kåseberga kommer problemen som ett brev på posten. Eller?"
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
"Vi startar så tidigt för att ha en slags kick off där konstnärerna är samlade inför natten på kulturgallerierna, säger en av initiativtagarna, Göran Lundborg. Det startade i fjol. Hemma i trädgården hos konstnären och galleristen Göran Lundborg i Kåseberga", skriver YA den 21 juli. Kulturnatten "är en slags samlingsutställning med konstnärer och konsthantverkare från södra Österlen".
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
skriver YA den 30 juli i en betraktelse om bakkonstens Österlen. YA fortsätter: "På Kåseberga café kan man nu få bullarnas Rolls Royce, överjordiskt goda med karamelliserat socker i drivor runt sig". Vi Kåsebergabor gillar förstås redan bullarna och allt annat supergott som finns i byns utbud av mat och kakverk. Vi gläds åt att fler får veta vad byn kan bjuda på.
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
skriver Skånskan den 21 juni i en artikel om Kåseberga som besöksmagnet. "Kåseberga är på väg mot nytt besöksrekord, enligt parkeringsvärd Johnny Perssons uppskattning. Sedan tre år tillbaka håller han ordning på de tusentals bilisterna som varje dag under högsäsong kör in och ut från parkeringsplatserna vid byn"
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
skriver YA den 15 juli om boken "Vän med havet". "Fiskaren Herbert Wallin är källan som Jonas Wikborg har öst ur för att teckna ner historien om Kåseberga. Fiskets förändring går hand i hand med byns utveckling. Och Herbert Wallin har varit med om hela resan".
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
frågar Expressen Anne Lundberg den 14/7. "Jag älskar Kåseberga och Ale stenar. Det är mina absoluta favoriter! Ale stenar är som "Sveriges Stonehenge". Det är väldigt vackert och... Ödesmättat. Allra helst åker jag ner i Kåseberga hamn, köper en sillburgare och klättrar upp till Ale Stenar .... Det är en perfekt dag för mig". Vi håller med!
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln
Herbert Wallin ler extra mycket i dagarna. Hans nya bok 'Vän med havet', som nedtecknats av Jonas Wikborg, är en kulturhistorisk skildring, där Herbert med humor och värme berättar om livet på den tid då fisket var stort i Kåseberg. Herbert har säljeexemplar av boken hemma.

GRATIS WI-Fi
Registrera ett tillfälligt konto på Ystad Guest. Se nedan.
på facebook
Vi som gillar Kåseberga
Här bidrar vänner och besökare med bilder, aktualiteter och berättelser från Kåseberga. En mycket aktiv sida.
Kåseberga i våra hjärtan
(sluten fb-grupp)
Fikaproffsen på Österlen upplevelser från våra goda fikastunder i Kåseberga och,
- ja, hela Österlen!
(sluten fb-grupp)
Österlen Anslagstavlan
Det händer massor på Österlen för bofasta, delårsboende och besökare. Kanske har du information. Här kan du fråga efter hantverkare, liksom de kan erbjuda sina tjänster. Du berätta något roligt eller informera om händelser som berör många.
Österlen
Österlen är Facebooksidan för Simrishamn och Ystad turistbyråer. Här inspirerar och informerar vi om det goda livet i Ystad och på Österlen. Finns också som webbsida (http://www.visitystadosterlen.se/)
aktuellt I Media
Vad säger vetenskapen om Ales stenar?
I en färsk artikel summerar arkeologerna Bengt Söderberg och Annika Knarrström kunskapsläget för Ales stenar i relation till andra skeppssättning- ar, landskap och samhällen under perioden 550-1050 e Kr. De menar att stenarna restes av resursstarka individer/ grupper under vikingatiden, då stora förändringar präglade södra Skandinavien.
Artikeln är publicerad i Lund Archaeological Review 2015, en vetenskaplig tidskrift utgiven av institutionen för Arkeologi och Antikens historia vid Lunds universitet.
Du kan läsa artikeln genom att klicka på rubriken ovan.
"Turisterna sopsorterar fel" skriver YA den 3 augusti. "Överfulla sopcontainrar och turister som är vilsna i pannkakan.
I kölvattnet på den pågående turistinvasionen i Kåseberga kommer problemen som ett brev på posten. Eller?"
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln.
(Textcitat Ystads Allehanda 3 augusti 2016)
"Rekordtjockt i Kåseberga" skriver YA den 3 aug. om turisttillströmningen i Kåseberga."Tänk att kombi- nationen stek sill och gammal sten kan vara så poppis. Faktum är att Kåseberga invaderas av turister. Upp emot tiotusen bilar per dag talar sitt tydliga språk och alla siffror pekar mot att 2016 blir en rekordsommar i det populära turistmålets historia".
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln.
(Textcitat och bild Ystads Allehanda 3 augusti 2016)
"Om kanelbullar, snöfall och nysningar" skriver YA den 30 juli i en betraktelse om bakkonstens Österlen. YA fortsätter: "På Kåseberga café kan man nu få bullarnas Rolls Royce, överjordiskt goda med karamelliserat socker i drivor runt sig". Vi Kåsebergabor gillar förstås redan bullarna och allt annat supergott som finns i byns utbud av mat och kakverk. Vi gläds åt att fler får veta vad byn kan bjuda på.
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln.
(Textcitat och bild Ystads Allehanda 30 juli 2016)
"En fiskehistoria om Kåseberga" inleder Ystads Allehanda den 15 juli en artikel om den nyutkomna boken "Vän med havet". "Fiskaren Herbert Wallin är källan som Jonas Wikborg har öst ur för att teckna ner historien om Kåseberga. Fiskets förändring går hand i hand med byns utveckling. Och Herbert Wallin har varit med om hela resan".
Klicka på rubriken ovan, för att läsa hela artikeln.
(Textcitat och bild Ystads Allehanda 15 juli 2016)
"Livet och musiken ska ha tuggmotstånd” skriver YA den 2 juli i ett porträtt av Kåsebergas finaste mustaschbärare, Jonas Jonasson. "Han hoppade av gymnasiet för att han måste ha en synt. 30 år senare delar han sin tid mellan Ahls fisk, Ystad, Klondyke, Thailand och Bob Hund. Ständigt i rörelse, ständigt kreativ med nya musikaliska idéer".
YA-Prenumeranter kan klicka på rubriken ovan, för att se hela inlägget
(Textcitat och bild Ystads Allehanda 2 juli 2016)
"17 miljoner för att rusta Ebbas gård"
skriver Skånskan den 26 juni. "Det kommer bli kostsamt att iordning-ställa Ebbas gård i Kåseberga till ett besökscentrum. 15-17 miljoner kronor är en uppskattad prislapp för en renovering av gården som dessutom ska drivas och fyllas med verksamhet" skriver Skånskan efter samtal med Marie Holmström.
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Skånskan 26 juni 2016)
"Kasewood tillbaka i Kåseberga"
... skriver YA den 23 juni. "Vid kajkanten står en grupp turister och skrattar. Framför sitter en stor skylt med texten Kasewood, en travesti på den amerikanska förlagan från Los Angeles. En repris på förra årets stora snackis men då satt skylten vid hamnen".
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Ystads allehanda den 26 juni 2016)
"Sommarjobb i sol och värme"
Jennifer Larsson skapade sitt eget sommarjobb, skriver Ystads Allehanda den 21 juni. "Hon övertalade chefen att satsa på utomhusförsäljning".
"Det var Jennifer Larsson själv som drev igenom idén om familjeföretagets utomhus- försäljning. Efter sommarjobb med att skörda palsternackor, hacka lök och packa kylvaror ville hon ut i solen.
– Det här är mycket bättre än att gå till kyldisken i långkalsonger, säger hon".
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Ystads allehanda den 21 juni 2016)
"Inga turistvärdar vid Ales stenar i sommar"
"Hundratusentals besökare ska istället använda sig av appar för och vända sig till restauranger och butiker i Kåseberga om de behöver hjälp" summerar Skånskan den 9 juni en intervju med kommunens turiststrateg Marie Holmström.
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Skånskan 9 juni 2016)
"Placeringen för ett besökscentrum är ypperlig"
"Placeringen för ett besökscentrum är ypperlig" säger kommunrådet Kent Mårtensson i Skånskan den 7 juni. "Vi har Ebbas gård som var med i ett köp av mark som kommunen gjorde för flera år sedan för att säkra framtida exploatering. Placeringen för ett besökscentrum är ypperlig här eftersom gården ligger i direkt anslutning till parkeringen på vägen upp till Ale stenar".
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Skånskan 7 juni 2016)
"Byalaget efterlyser nytt besökscentrum"
... skriver Skånska dagbladet i en artikel den 5 juni. "Förra året drog Ystads turistbyrå in turistvärdarna i Kåseberga. I stället blev det byborna och näringsidkarna som fick hjälpa de hundratusentals besökarna som årligen tar sig till Skånes mest besökta turistmål.".
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild Skånskan 5 juni 2016)
"Surfa skånskt året om"
... skriver Dagens Nyheter i en artikel den 22 maj. Reportaget, som gjordes i Kåseberga, summerar surfläget så här: "Efter några timmars surfande står det klart att skånsk vågsurfning är förstklassig, åtminstone om man tolkar alla leenden från deltagarna. Surfning behöver därmed inte betyda tokdyra allt inklusiveresor till Costa Rica, Hawai eller Portugal när det går utmärkt att surfa längs hela den sandiga skånska kusten, i princip året om.
– Åtminstone kan det vara klokt att testa surfning på en kurs på hemmaplan innan utlandsresan bokas, menar Arild Kristiansen".
Du kan läsa artikeln här.>
(Textcitat och bild DN den 22 maj 2016)
"Museet bjuder på sommarkonserter..."
... skriver YA i en artikel den 13 maj. Liksom tidigare år bjuds det på musikunderhåll- ning i hamnen i sommar.... Att arrangera dessa fyra konserter kostar 17 500 kronor. Eftersom inträdet är fritt hoppas Sjöräddnings- museet på ett arrangemangs- bidrag från kulturförvaltningen i Ystad. Vilka konserterna är, och när äger de rum? Se aktivitetslistan på förstasidan.
Du kan läsa artikeln här.>
(Text och bild YA den 13 maj 2019)
"Ebbas hus kan ta emot besökare redan i sommar"
.... skriver YA den 12 maj. De första stegen mot ett besöks- centrum i Ebbas hus i Kåseberga tas redan i sommar. "Vi kommer att inleda med mindre åtgärder", säger Andreaz Strömgren, chef för samhällsbyggnads- förvaltningen i Ystads kommun.
Du kan läsa artikeln här.>
(Text och bild YA 12 maj 2016)
"Skånegård kan bli besökscentrum i Kåseberga".
Så inleder YA den 27 april en artikel om drygt 100 år gamla Ebbas gård, som kan bli ett centrum för besökare till Kåseberga och Ales stenar, som årligen lockar drygt 600 000 besökare. Huset kan renoveras och förvandlas till ett besökscentrum för omkring 17 miljoner kronor. En arbetsgrupp tittar på hur planerna ska bli verklighet.
Du kan läsa artikeln här.>
(Text och bild YA 27 april 2016)
"Nöjda kunder gör det värt att fortsätta odla".
Så inleder YA den 16 april en artikel om Kåsebergaodlingen och dess ägares, Dong Lus och Martin Backlunds, första år som ägare av odlingen.
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild YA 16 april 2016)
"Kåsebergas populära parkering fixas till inför sommaren"
skriver Ystads Allehanda den 7 april. "Den gropiga rusparkeringen i Kåseberga görs fin inför sommarsäsongen. Men det finns inga planer på att asfaltera den, eftersom kommunen vill ta hänsyn till kulturmiljön" skriver tidningen.
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, Ystads Allehanda 7 april 2016)
Skånskan intervjuar Maria Åkesson
Skånska dagbladet uppmärk-sammade den 3 mars Maria Åkesson och hennes verksamhet i Kåseberga, som bl.a. lett till öppnandet i mars av en Pub och en Konsthall som fokuserar på Kåsebergakonstnärer, och motiv från vår vackra by.
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, Skånska dagbladet 3 mars 2016)
Öppnar ny pub i Kåseberga
Maria Åkesson driver kafé och butik i Kåseberga. Nästa vecka tar hon ytterligare ett steg för att skapa en mötesplats i byn. Fredagen den 4 mars öppnar puben i den gamla lanthandeln.
I YAs artikel berättar Maria Åkesson om detta.
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, YA 27 februari 2016)
"Möten ger sommarjobb"
Ystads allehanda berättar om årets rekryteringsträff med jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Kåseberga Café och bistros
ägare Sandra Mårtensson fick illustrera artikeln. Fick hon napp?
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, YA 19 februari 2016)
"En norrlänning på besök"
"Hökugglans hemtrakt är de djupa, norrländska skogarna", skriver YA den 30 januari. "Men strax utanför Ilstorps kyrka har ett exemplar av fågeln visat sig de senaste dagarna. Fågelskådaren Sven Svensson från Kåseberga lyckades fånga den med kameran"
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, YA 30 januari 2016)
"I år fyller Ystads konst-museum 80", skriver Ystads Allehanda.
Det firas med utställningar. Bl.a.ställs under jubileumsåret "målningar av Skånekonstnären Johan Johansson (1879-1951) ut. Han kom från Lund men var också verksam på Österlen i Löderup och Kåseberga".
>> Du kan läsa artikeln här.
(Text och bild, YA 2 januari 2016)
"Tonvis med sill läggs in i Kåseberga inför julen"
Det är inte bara i tomteverkstaden som det är fullt ös inför julen. Ystads Allehanda har gjort ett nedslag i Kåseberga fisk, vilket resulterade i rubriken ovan.
>> Prenumeranter kan läsa artikeln här.
(Text och bild, YA 23 december 2015)
Se TV-programmet om fantastiska Olga från Kåseberga.
Olga Svensson Richter brukar föreläsa om sin uppväxt som hörande barn till döva föräldrar. Idag arbetar hon som äldre-vägledare och fungerar som en bro mellan äldre döva och myndigheter och sjukvård.
"Familjeföretaget är hans hem" ...skriver Ystads Allehanda den 7 november om Jimmy Ahl.
"Kåsebergasonen Jimmy Ahl utsågs till Årets företagare på näringslivsgalan. Hade detta varit ett enmansföretag hade jag kunnat ta cred, men det här priset är lika mycket personalens som jag ser det".
....
"Han visar stolt ut på uteserveringen Bryggan och det inglasade uterummet som invigdes inför årets sommar. Numera har Kåseberga fisk 450 sittplatser, om man räknar in bänkarna på gränsslänten. – Jag vill ju utveckla företaget, helt enkelt för att jag inte vill bo eller jobba någon annanstans, säger Jimmy Ahl".
Artikeln finns på YA i sin helhet, dock enbart för prenumeranter.
Foto: Moa Dahlin,Ystads Allehanda)
"Jimmy Ahl tog hem tyngsta fångsten på näringslivsgalan"
skriver Ystads allehanda den 5 november om Näringslivsgalan kvällen innan då Kåseberga Fisk tog hem utmärkelsen som 'Årets Företagare 2015'.
I en annan artikel i tidningen titulerad "Samhällsbyggare väl värda all uppmärksamhet" prisar chefredaktören Lars Mohlin våra entreprenörer med bl.a. orden: "Ordet hjälte missbrukas ofta nuförtiden, och det är väl inte riktigt rätt ord för att beskriva företagare. Den vanligaste drivkraften bakom företagande är nog trots allt något så krasst som pengar. Men utan alla lokala handlare, bankdirektörer, bönder, krögare, konstnärer och andra entreprenörer skulle vi andra vara betydligt fattigare, det är säkert".
Reportaget från Näringslivsgalan kan Du läsa genom att klicka på rubriken ovan. Lars Mohlins artikel är tillgänglig för prenumeranter.
Vi säger 'Stort Grattis Kåseberga Fisk till det välförtjänta priset!'
(Foto: Ystads Allehanda)
"Sjösätter spännande satsningar" skriver Lokalt Näringsliv Ystad på sin Facebooksida, och skriver bl.a.
Jimmy Ahl driver familjeföretaget Kåseberga Fisk vidare mot nya framtidsvisioner med service, nytänkande och familjär stämning i fokus. Nu är han nominerad till utmärkelsen som Årets Företagare.
– Det var verkligen en överraskning och känns otroligt roligt! kommenterar Jimmy glatt. Framförallt är det en bekräftelse på att vi lyckats med vårt arbete, att utveckla företaget och ökat vår omsättning. Det är tack vare min personal och min familj!
...... Med rökeri, butik och servering i Kåseberga hamn, som fiskgrossist till butiker, restauranger och andra grossister har företaget 18 helårsanställda, som under sommaren ökar till ca 30-35. Den största omsättningen är fortfarande den egna butiken och serveringen med en omsättning av runt 18 miljoner kronor om året.
......
– Vi försöker hela tiden att utvecklas, berättar Jimmy. Nu har vi fler spännande planer på gång med en utbyggnad till ytterligare produktion, som ännu är i ett tidigt stadium. Det är viktigt för oss att hänga med i utvecklingen och vår vision är att kunna ha öppet och produktionen igång året runt!"
(Bild: Kåseberga Fisk)
Heja Jimmy!
Inför Ystads näringslivsgala den 4e november, intervjuades Jimmy Ahl av RadioActive. Kåseberga Fisk är en av tre nominerade till utmärkelsen som 'Årets företagare 2015' . Vi håller tummarna. Lyssna här på intervjun.
(Foto: RadioActive)
Piratenafton i Kåseberga
"Hade egentligen tänkt skriva om ”vanliga tråkigheter” i vårt i många sammanhang sjuka samhället#, skriver journalisten Peter Kastensson på sin blogg den 31 oktober. "Men så var jag på Kåseberga Bykrog i går kväll, och då kom jag på bättre tankar. Där var det nämligen väldigt trevligt".
"Jag var där med några ”gamla Kvällspostare” – bland andra – för att lyssna på just en ”gammal KvP-are” – Ulf R Johansson ......som varit kulturchef, sportchef, insändarredaktör, har i många år arrangerat landets minsta bokmässa i sin lägenhet, är förstås med i Gammeldanskens Vänner och så – Piraten-älskare! Med mera. Han var på Kåseberga Bykrog för att berätta om Fritiof Nilsson Piraten".
Läs gärna Peter Kastenssons blogg i sin helhet. Och välkommen åter till Kåseberga säger vi till Dig Peter.
Det skockar sig i jorden skriver Ystads allehanda den 21 Oktober.
"Thorsten Larsson och hans kollegor på Stockholmsgården är ojämförligt störst på den trendiga jordärtskockan. Företaget har 80 procent av marknaden i Sverige och 50 procent i Finland".
....."Växtförädlingen sker på gården och sorterna har lokala namn. Den tidiga sorten heter Kåseberga och en senare Kung Ale".
Prenumeranter kan läsa artikeln på http://www.ystadsallehanda.se/ystad/det-skockar-sig-i-jorden/
(Text och bild, YA 21 oktober 2015)
"Efter 14 år fick Hisham jobb" skriver Ystads allehanda den 13 Oktober 2015. "Hisham Hameed kom till Sverige 2001. Han har tidigare bott i Tomelilla, men bor nu i Ystad. I Irak jobbade han under 1980-talet inom militären. Därefter jobbade han i butik och på en Pepsi cola-fabrik. I Sverige har det varit svårare att få jobb.
I år har Hisham fått ett jobb på Kåseberga Café & Bistro. "Jag fattar inte att ingen har anställt honom tidigare, säger Sandra Mårtensson". Läs gärna artikeln om Hisham genom att klicka på rubriken ovan.
(Text och bild, YA 13 oktober 2015)
"Nya bostäder kräver utredning av arkeologin" skriver Ystads allehanda den 11 september. "En ny detaljplan som ska göra det möjligt att bygga tio-tolv bostäder i nordvästra hörnet av Kåseberga, kräver en arkeologisk utredning".
Artikeln kan prenumeranter läsa genom att klicka på rubriken ovan.
(Text YA 11 september 2015)
"Kåseberga håller öppet"
"Öppet. Så gott som alla butiker, gallerier och matställen i Kåseberga har öppet trots att mycket annat i sydost är stängt" skriver Ystads Allehanda den 4e september, och fortsätter "Vi kommer att ha öppet hela september och kanske även på helgerna framöver, säger Madeleine Hägg, keramiker nere i hamnen"
Artikeln kan Du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
(Text och foto YA 4 september 2015)
"Dagens kryp"
I Ystads Allehanda den 26 augusti skriver tidningen om en ovanlig gäst i vår natur. "Den här vita snigeln satte myror i huvudet på Andreas Hasslert, som tog bilden i naturreservatet i Kåseberga." Artikeln kan Du läsa här.
(Text och foto YA 26 augusti 2015)
"Det bjöds på riktigt fin jazz igår i sjöräddningsmuséet i Kåseberga hamn", skriver Björn Hårdsted på Facebooksidan 'Vi som gillar Kåseberga' den 16 augusti 2015.
"Med Göran Lundborg på trumpet i spetsen serverades en skön blandning med låtar av bland andra Miles Davis och Thelonious Monk. Efter en lite trevande inledning kom kvintetten igång riktigt bra i andra set, och vi i publiken som var med under hela konserten hade mungiporna uppe vid öronen när vi lämnade sjöräddningsmuseet efter nästan två timmar. Vi som är bortskämda med jazzklubbar runt hörnet hemmavid lyfter på hatten för det härliga initiativet och det suveräna framförandet! Extra "Bravo" för det oväntat blixtrande samspelet mellan sax och trumpet i de avslutande låtarna".
(Text och foto Björn Hårdstedt)
"Jag har fått ett positivt bemötande"
I Ystads Allehanda den 13 augusti intervjuas vår hamnvärd Ove Söderling under rubriken 'Hallå där'. Här ett par utdrag:
Ove talar bl.a. om hur det är att vara hamnvärd:
"Det är kul. Jag har fått ett positivt bemötande från båtfolket. Jag är ju egentligen pensionär, men det känns bra att kunna göra nytta och hjälpa andra. .... Jag har ju jobbat på havet i hela mitt liv, så det passar mig bra. Jag trivs i den här miljön."
Som svar på en fråga om Oves museum i Kåseberga, blir svaret
"Ja, det är alltid öppet. Jag ställer ut gamla föremål i min morfars fiskebod. Det är femte året som museet är öppet för besök."
(Text och foto YA 13 augusti 2015)
"Stentuff löpning vid stenarna"
"Inte mindre än 212 löpare pass-ade på att helgträna i form av en konditionskrävande runda i Öster-lens landskap. Det handlade om Kåsebergaloppet, motionstävlingen som håller på att bli en riktig sommarklassiker" skriver Ystads allehanda. Vilka som vann?
Damer 10 km: 1 Linda Gröning, Genarp, 41,25,
Herrar 10 km: 1 Linus Eriksson, IS Göta, 34,59,
Damer 5,3 km: 1 Tove Vaugarny, Ryssberget, 21,36,
Herrar 5,3 km: 1 Erik Torstensson, Ärla, 17,56,
Barn 1 km: 1 Alexander Hansson, Hässleholm, 04,03,
Stort grattis önskar vi er alla!
(Text och foto YA 10 augusti 2015)
"Kotavlor i naturen glädjer – och förargar"
"Thorsten Larssons kotavlor har gjort förbipasserande glada i över ett år" , skriver Ystads allehanda den 25 juli 2015. "Men det är oklart om det blir fler "kosläpp" på platsen". Artikeln kan Du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
(Text och foto YA 25 juli 2015)
"Konstnärsliv i Kåseberga"
"Astrid Harms-Ringdahl tar sin cykel, spänner fast staffliet på pakethållaren och cyklar iväg för att måla. Sonen Mats har hela dagen bara till lek med sommar-kompisarna Anders Ekberg och Per Kverrstad, konstnärsbarn även de. Nu ställer de tre ut föräldrarnas verk på Logen i Kåseberga."
Ystad Allehanda skrev om denna intressanta tillbakablick på en tidigare generations kåseberga-konstnärer den 24 juli 2015. Utställningen är öppen mellan 10 och 17 fram till 8 augusti.
Artikeln kan Du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
(Text och foto YA 24 juli 2015)
"Magisk miljö laddar batterier"
... skriver Ystads allehanda den 21 juli 2015. "De kommer i tusental uppför backarna. Och där står de, stenarna som är en av Sveriges mest besökta och fotograferade turistmål".
Artikeln kan Du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
(Text och foto YA 21 juli 2015)
Även Kvällsposten har i en artikel den 18 juli 2015 uppmärksammat vad som händer i våra backar. Det sker i en artikel titulerad "Här är skylten som upprör i turistidyllen"
(Foto: Kvällsposten den 18 juli 2015)
"Drömmen är ändå att fånga vågen"
"SUP, eller stand up paddle-boarding, är världens snabbast växande vattensport. YA:s reporter Fredrik Sjöstrand testade den nygamla formen av surfing i Kåseberga".
(Text och foto YA 18 juli 2015)
"Skyltar i naturreservat – roligt eller förfulande?"
Så lyder rubriken i YA den 17 juli 2015. "Jätteroligt, tycker turisterna. Ta bort, den är olaglig, tycker en boende om träskylten med texten Kåsewood i sluttningen upp från hamnen i Kåseberga".
(Text och foto YA 17 juli 2015)
"Familjeföretag styr nytt projekt i hamn"
"För två år sedan tog Jimmy Ahl över Kåseberga Fisk efter sin far, som startade verksamheten 1968.
Nu ser han fram emot sommaren och färdigställer bygget av nya Ahls brygga". Så inleds Lokalt Närings-liv Ystads Facebookporträtt den 7 juli 2015 av Jimmy Ahl och Kåseberga Fisk.
Vill Du läsa det fina porträttet av Jimmy och företaget, går det bra att klicka på rubriken ovan.
"Vinnande fårskallar lyder visselblåsarens hundar"
skriver Lokaltidningens Pauline Bengtsson i tidningen den 24 juni 2015. Då kan det nästan bara handla om Ingela Mauritsson och hennes hundar Liz och Tim, som syns i Kåsebergas backar var dag. Och i verksamhetens produktutveckling ingår numera också herdevandringar och vallhundstävlingar. Artikeln kan Du läsa genom att klicka ovan.
Magisk kväll vid Ales stenar
Ystad Allehanda berättar den 22 juni 2015 om den magiska kväll som inträffar varje sommarsolstånd vid Ales stenar. "I år är det 30 år sedan Ystads äldsta manskör, Harmonikören, lät sina röster flyga ut från skeppssättningen ut över havet första gången. Och den här dagen har man fått mannen som startade allt, dåvarande turistnämndens ordförande Gunnar Persson, att hålla ett hyllningstal till både platsen och manskören".
(Text och foto YA 22 juni 2015)
Reseföretaget Tripadvisor har placerat Ales Stenar som nr 4 bland 'Sveriges 10 populäraste landmärken'. Etta kom Stockholms stadshus. Roligt att våra stenar ses som så sevärda. Vill Du veta mer så klicka på länken ovan.
"Hundratals ton lera om året går det åt ... och bränner det som Anders Häggs händer har skapat. Han och hustrun Madeleine utgör ett driftigt, kreativt och arbetsamt team." skriver kulturmagasinet 'påö' Nr 2 2015 i en artikel rubricerad "Har man lera och kunskap så..."
"Tanken på ett eget ställe föddes när fastigheten med en underbar utsikt över hamnen i Kåseberga blev till salu". Tre år senare har, summerar, Sandra Mårtensson, Kåseberga Café & Bistro "hittat sig själv, blivit tydligare i vad bistron är och vill vara". Artikeln, som återfanns i YA:s näringslivs-bilaga den 10 juni 2015, kan läsas genom att klicka på bilden ovan.
annat intressant
Österlen Syd
Vi hjälper dig att hitta på södra Österlen. Till gallerier, hotell, B&B, caféer, restauranger, butiker och service!
Vi har också förslag på utflykter, arrangemang och sevärdheter i trakten.
Kåseberga - The best of Sweden - en film om Kåseberga
Väl värd att se, även då den har några år på nacken.
(2009)
Kåseberga och Hammars Backar i filmens värld
Anna Jensen kåserar om Kåsebergas filmhistoria genom tiderna, för seÖsterlen.se.
(2015-03-18)
Ystad Kommun ger info om Kåseberga och Ales stenar
Här finner du mycket intressant
att läsa om Kåseberga.
• Svenska
• Dansk
• English
• Deutsch
VisitYstadÖsterlen
Turistbyråernas officiella besöksguide har många förslag på fyra språk om vad du kan göra när du besöker Kåseberga.
About Österlen (in English) Website in English about places and sights worth visiting in when you are in Österlen
Ladda ner seÖsterlen.se karta som leder dig dit inte den breda turistströmmen når. Mycket att besöka runt Kåseberga!
I Wallanders spår
Läs om kopplingar mellan kommissarie Wallander och Kåseberga. -"Ales stenar är ett av Sveriges mest populära besöksmål och Wallanders favoritställe när han behöver tänka ostört."
Löderups Turism
Hjälper dig hitta intressanta attraktioner och passande boende i Kåseberga med omgivningar.
Vill Du hitta artiklar som tidigare funnits på denna sida? Kika då på Länkar/Arkiv